CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, February 28, 2013

Koleksi Soalan Temuduga SPP 2013 (Part 1)


Alhamdulillah..tiba2 terasa nk tulis entry tentang koleksi soalan2 temuduga ari tuh..
mungkin boleh dijadikan rujukan adik2 kita satu hari nanti..
sebagai persediaan.. 

:)



Shalini Kumar
1.apakah pendapat.. rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan?
2.pppm (11 elemen)
3.1m1s
4.kepentingan pj kepada murid
5.mbmmbi....usaha sekolah untuk mempekasakan bm di sekolah..

For individu
6.(PJ)pilih salah satu permainan(bola sepak,badminton)
7.kemahiran asas yang terkandung dalam permainan yang dipilih
8.adakah negara kita boleh jadi tuan rumah bagi bola sepak(pendapat)
9.siapakah jurulatih di m'sia.( tanya soalan mengenai permainan yang dipilih.cth persatuan2 dn sbg)
10.for PK- makanan seimbang dan mengenai buah-buahan...

Amirol Hafizi
1. prosedur buat surat nak jemput sultan @ menteri majlis di sekolah.
2. Kalau ada kes keracunan makanan nak buat ape?
3. Mengapa yuran pibg dipanggil sumbangan?
4. Jenis instrumen pemulihan.
5. Kalau murid lmh igtan cne,
6 .Mengapa perlu guru kaunseling sepenuh masa ?
7. Waktu persediaan gune untuk ape?
8. Pengalaman praktikal dpt apa?

Zafirah Zakaria

1-apa tajuk berita utama mlm td (isnin mlm selasa)
2-berapa kali mjlis raja2 bersidang..
3-berapa bil tpm dibwh pimpinan Tun Dr. M
4-bnci penduduk pda disember 2010
5-aspek keselamatan yg perlu disekolah
6-prosedur jemput Ketua Menteri Melaka hadiri msyurat PIBG
soalan pra:
7.kbkk- anda dg41.. gB dg32. GB bg arahan... semasa pnp anda kena bawak budak pi pertndgn netball.. tindakan anda??? arahan kedua... GB surh anda latih budak netball petang2... tndakan?

Arunia Ayunia
1.kenapa stesen KTM Tanjung Pagar ditutup?
2.Stesen kereta api yg pertama, dibina dari mana ke mana?
3.dlm byk sultan,sultan johor ada lesen bawak keretapi.. berapa kali sultan johor bawak
   keretapi?
4.berapa harga (RM) naik River Cruise kat melaka?
5.Berapa ramai pelancong datang melawat melaka dalam setahun..
6.nilai2 murni ada 16, cukupkah/memadaikah 16 nilai shj..(pppm)
7.situasi : suatu hari, ibu bapa murid pra datang ke sekolah mengadu anak dia, ada lebam
   di bahagian telinga. dia mengugut utk melaporkan kpd polis. apa tindakan anda?

Fatin Zulkipli
soalan yg ditanya..
1.apkah yg dimaksudkn dngn kelas kondusif?
2.ciri yg prlu ada pd guru utk mnjdikan kelas tersbut kondusif
3.maksud potensi diri
4.perbezaan murid pmulihan dngn mrid pend.khas
5.peranan kiosk multimedia dlm kelas
6.kriteria apa yg boleh dilihat yg membolehkan murid pmulihan kmbali smula ke kelas
   prdana.. (libatkan konstruk dlm linus)
7.cara utk mngelakkan murid pmulihn masuk ke klas pmulihan lambat dan utk elakkan murid
   merayau.. (tindakan guru :pngalaman prktikum)

RZ Ruzidan
1.5 teras pppm
2.sebut 11 anjakan pppm
3.bgaimana nk jd guru cemerlang
4.sebut 5 rukun negara
5.bgmana nk memartabatkan bahasa melayu (mbmmbi)
6.konsep 1 malaysia
7.apa yang anda faham dengan 1 murid 1 sukan
# penemuduga yang sorang lagi dia tanya berkaitan major kita je..

Devi Moorthy
1.pppm
2.integriti
3.segak
4.hari guru
5.kdn
6.aspirasi pelajar (bagaimana)
7.perlembagaan
8.sukan di negara kita (their ask abt football n sukan olimpik)

Syarifah Amirah
1.Visi Malaysia -jwpn dia Wawasan 2020
2.mbmmbi
3.1m 1s
4.Gagasan 1 Malaysia
5.Aspirasi negara (5 pppm)
6.Pendidikan seks dalam PKesihatan
7.LGBT (lesbian gay biseksual transgender)
8.Kemahiran dalam olahraga (fasa2) - dia tnye sorg2 kemahiran yg mahir, tp mira tibai
   kemahiran dlm permainan. HAHA.
9.Maksud olahraga- jwpn dia, mengolah jasmani(raga)
10.Kenapa PENDIDIKAN JASMANI penting utk negara?
11.Steroid - kenapa dilarang dlm sukan?

Muhammad Adi

Antara soalan y ditanya:
1.Apa beza pendidik dgn pengajar?
2.Cara tingkat kecermelangan sek.
3.Cara bawa murid ke pdg semasa sesi PJK
4.Cara tarik minat murid belajar PK
5.Apa itu "pendidikan berterusan"


Zafirah Mahadzir
1.nama timbalan YDP agong yang ke-3 (kriiiik kriiik.semua tak boleh jawab.hahaha)
2.majlis raja2 bersidang berapa kali setahun? (kriiik kriiik jugak)
3.golongan manakah yang paling banyak kena mental illness? (of course la cikgu. why? dari soklan ni
  dia akan derive ke soklan lain2 berdasarkan jawapan yg korang bagi)
4.how can you incorporate effective TnL in the classroom?
5.how do you do your reflection?
6.how do you evaluate your students' achievement?
7.berapa bilangan cikgu kat malaysia?
8.dalam setahun, berapa ramai cikgu yang bersara? (kena guna thinking skill sikit la soklan  
   macam ni.ikut logik)

Jejupingu
1.Perkenalkan diri masing2
2.Apa beza pendidik dan pengajar?
3.Kenapa dulu kementerian pendidikan tapi kini kementerian pelajaran?
4.Apa beza seni dan sains?
5.Boleh kamu petik apa yang dikatakan dalam Pelan Pembangunan Pendidikan?
6.Apa itu PBS?
7.Pada pendapat kamu, semua murid perlu diberi band 6 ka?
8.Apa pendapat kamu, kalau ada murid yang langsung tiada band? Guru tak buat penaksiran  
   ka?
9.Pada pendapat kamu, apa peranan panitia di sekolah? adakah diwujudkan kerana suka-
   suka saja?
10.Kalaulah kelas kamu mengajar itu, murid mendapat pencapaian yang teruk, adakah 
    soalan tu susah? Apa peranan panitia?
11.Apa yang kamu akan lakukan kalau murid kelas kamu tak dapat menjawab soalan ujian?
12.Berikan satu pendekatan semasa kamu mengajar.
13.Apa yang kamu faham tentang 'hands-on'. Berikan satu ayat untuk menerangkannya.
14.Bagaimana guru boleh meningkatkan profesionalismenya di sekolah?
15.Berapakah kapasiti penduduk Malaysia? Berapa nisbah lelaki dan perempuan? Berikan 
     alasan kamu kenapa?
16.Dimanakah kamu perlu merujuk untuk mengetahui kapisiti penduduk di Malaysia?




::: SAMBUNG DI ENTRY SETERUSNYA!! :::





Interview Done!!


Alhamdulillah...Alhamdulillah...Alhamdulillah..

tiada kata lain yg aku mampu ucap selain kata memuji kebesaranMu Ya Allah..
aku rasa Allah telah mempermudahkan urusan temuduga aku..
soalan yang ditanya tidak terlalu susah untuk diberi jawapannya..
penemuduga juga tersangat lah baek n bagus wataknya..
tidak garang n tidak la membuatkan diri ini berasa begitu takut n 'down'
setiap jwapan yg diberi diterima dngan baik..
wlaupun tdak smua jwapan tepat..

aku rasa dipermudahkan krana:

1. tiada soalan fakta or isu pendidikan yg ditnya smasa tmuduga..
2. msuk ke bilik bersama 3 rakan sekelas aku n 3 lagi dari maktab lain..
yg pling penting smuanya prempuan.. :)
3. penemuduga sngat baik..mukanya menenangkan..hee
4. pemeriksa dkumen yg tbe2 rasa untuk msukkan aku dlm kmpulan yg awal..
ptutnya aku kmplan ke3.. 
5. Alhamdulillah..aku rsa kumpln ak soalannya lebih mudah dari kumpln ketiga..
yg spatutnya itu kmpln aku..
6. terjumpa pmeriksa dokumen trsebut di kedai mkan smasa srapan..
n then giliran lebih awal dberikan. (dia pun prasan aku kt kedai mkn)
7. wlaupun study last minit..Alhamdulillah smuanya dpt diatasi..
8. aku bleh balik lebih awal dr yg sepatutnya kerana dimasukkan ke kmpln yg awal..
9. dapat sesi pagi 7.30pagi, jadi mak tak perlu tnggu lama utk trus blik ke kedah..

sekarang aku harap yang aku boleh LULUS temuduga SPP nih..
yg paling penting aku dh usaha n buat yang terbaik

TAWAKAL n BERDOA SELALU

aku harap urusan posting aku dengan rakan2 yg lain akan dipermudahkan..
Aamiin..
yang mana dh masuk skolah tuh..tahniah! jalankan tgas dngan baik..
n pikul amanah yg dberikan seikhlas hati..

:)

chill yaaa!!



Saturday, February 23, 2013

Monday, February 18, 2013

Pleaseee Like!!


Sejak dah bertunang ni mula la pikir macam2..
pikir mcm mana nk tambahkan duet poket..almaklum la..
kalau dh tunang ni, tak lama lagi nak kawin kan..
so baru2 ni ada join untuk buat bisnes online jual brang2 kecantikan..

klau boleh nak mintak korang tolong like page ni..


rsanya tak salah kan membantu sesama kita..
kalau ada yg berminat dengan barang yg dijual..just PM..
InsyaAllah nanti akan dibalas..

bnyak yg dijual..antaranya..

Pencuci Muka Anugerah
Glutacol
Fellina Inchloss
Vitamin C
Beutskin
Milky-G
D'Herbs
Myracles Beauty
Kain Pasang


Jangan lupa untuk like n beli k...bg support ckit..
InsyaAllah barang yg dijual dijamin berkesan..

try dulu baru tau keberkesanannya!

:)



All About E-Day


Perancangan yang dibuat dalam masa 4 hari..
 terjadi la majlis pertunangan ni..
yang pasti smua orang berpuas hati!! :)

JOm intai gmbar2 spanjang berlangsungnya majlis..




Pelamin, Make Up n Baju by Butik Impian Kasih Ella









yg biru hntaran lelaki untuk perempuan.. 7 berbalas 9 dulang.. :)



anak jiran.. :)



with my luvely adik! :)



kawan2 adik yg datang..



kakak sulung En. Tunang!



keluarga En. Tunang...



It's me! first time makeup mcm ni.. ;)



me..with En. Tunang!


.: THE END :.

Kejutan yang Mengejut :)


Bismillahirrahmanirrahim...


haiii..hari ni tiba2 terasa nak coret sesuatu dekat blog ni..
semalam Sabtu 16hb Feb 2013 hari pertunangan aku telah berlangsung..
fUuhhh..mcm tk percya sbnrnya..
dlam masa 4 hari okay!
kelam kabut rasanya..

tapi Alhamdulillah..majlis berjalan dengan lancar..
n aku rasa lega sngat..
smuanya bermula apbila hari Isnin minggu yg sama sblum majlis..
parents n abg2 tunang aku tuh dtg umah..
hjat sbenarnya..diorang nk merisik..
tu takpe la..aku okay lagi..
tbe2 mak abah dia ckp diorang nak kami tunang sabtu ni jgak!

aku pe lagi...terkejut laahh! mak ayah pe tah lagi kan..
sempat ke dlm masa 4 hari nak buat persediaan!
smuanya berjalan dngan pantas skali..
betul la org ckp, masa tak tnggu kita..
mcm2 persediaan kena buat..yg pling pnting hntaran..
mkanan mak aku yg masak sndiri..anggaran utk 200 orang..
aku pun tak ketinggalan tlong smpai ke hari pertunangan..
letihhh sbnrnyaa..tapi lega! :)

dalam kelam kabut tuh family aku sempat siapkan semua..
terima kasih mak n ayah..
aku sngat2 perlukan diorang..berhari-hari ayah n mak tido tak lena sbb fikirkan mjlis..
biasa la kan..aku ank dia yg prtama brtunang..
pngalaman takda lagi..heee..

Akhirnya..smua selesai..
sekarang aku dah menjadi tunangan orang..
semua benda kena jaga..dari sekecil2 perkara..hbungan juga perlu dijaga..
semoga hbungan kami diredhai Allah..

kawan2..doakan la ek..
;)


p/s: nak tngok gmbar tak..nti kite upload key.. 


Saturday, February 2, 2013

My Routine


haiiii..hoiii..haiiii...
hehhee..btw sje nk menggedik dkt blog sndiri..tak slah kan.. :P
dh lama rsanya tak tulis crita dlm blog ni..
berhabuk dah ha..fuuhh..fuhhh..
almklumla..sjak dh hbis blajar ni, jdi suri rumah spenuh masa..
hahahaaa...

tngok tajuk pun dh dpt agak kan nk tlis ttg apa..
rmai orng dok tnya spanjang cuti ni tak keje ke..dok umah je??
memang niat hati nak keje pon..tapi tuh la..
keje yg bnyak dekat umah slalu menghalang niat aku..
orang dok umah rileks je kan..
aku tak..orang tak pcaya klau dngar..

aku rasa dok umah lagi bagus..sebab boleh tlong mak buat keje..
mak plak niaga nasi lemak..lagi la busy..
nak tnggal umah pon tak smpai hati..

Rutin Seharian:

bangun je pukul 6.20 pagi, aku terus solat Subuh.. (alarm)
n then g dapur keluarkan ikan dr peti beku n rendam dlm air..
smbil tnggu ikan tuh dh lembut..aku g blik lipat baju n kemas bilik..

lepas tuh terus g dapur rebus ikan..
tu semua utk kcing2 kt umah aku..pg2 lagi diorng akan mkn..pling lambat pkul 7.45pagi..
byangkan umah yg ada 25 ekor kcing..
tak ke haru pagi2 semua dok meow2 mntak makan..hehhe..

dh siap gaul nasi dgn ikan, aku bg kcing yg dok dlm umah makan dulu..
buh dlm dulang, bwak nasi yg slbihnya g luar umah..
sbb kt lua pun ada kcing jgak..
lepas tuh aku kena basuh lua umah aku ni, bsuh umah kcing..
biasa la bela kcing..umah kena sntiasa cuci..
sape yg da pnglaman tuh dia tau la..

hbis smua tuh, aku jgak la yg kena p kdai nk beli brang2 mak aku nk niaga..
mak niaga petang..beli la telur, kelapa, gula, minyak..
balik dari kedai terus g dapur sbb nk masak utk tngahri..
tuh aku dgn mak la gtong royong sekali..
dh siap msak tngahari, mkn la ngn ayah n mak..
pas mkn terus siang pe yg ptut nk masak nasi lemak..
mesin klapa, ptong halia ngn bwang, mesin santan..mcm2 la..
 aku bleh rehat kejap je sblum waktu Asar..
wktu tuh nasi tengah tanak atas dapur..

lepas solat Asar, aku ikut mak g niaga dekat stall dia..
dr pkul 5 ptg smpai pkul 7 malam..
mak aku taknak ganggu waktu smyg..so dia niaga time tuh..jadi asar bleh smyg, 
mghrib pun tak tinggal.. :)
balik dr niaga terus mndi n solat mghrib plak..

hurrmmmm..
lepas tu la baru aku bleh tngok tv n rehat..
cuba byangkan klau aku keje..ksiankan dkat mak..smua dia kena buat..
ni aku ada, mak kemas dlm umah..aku kt lua umah..
aku bg makan kcing2 tuh..

sape kata dok umah bleh senang2..
tu orang lain..tp tak bg aku.. :)
jangan ingat aku dok umah makan tido je tau..

HAHAHAA..

bdn makin comel ni bkn faktor tido..aku tak bnyak rehat pun sbnrnya..
aku jrang nak ada masa tido..kcuali malam..
ni la rutin sharian aku..
skadar utk berkongsi..

:)

THAT'S ALL... 
selamanya akan begini smpai la aku posting..
n ni juga keja aku time cuti skolah..
wlaupun tanpa byaran..

tlong meringankan beban mak ayah tuh kan sesuatu amalan yg baik..
so ringan2kan lah tulang tu ek..




Good Luck Abang!! :)


rasanya dah lama tak menulis kan..
bukan pe..sjak dah dok umah ni dh jarang sngat online..
klau nk online kena topup la..
sbb aku langgan mobile internet untuk seminggu..
guna untuk seminggu just kena 18ringgit.. :)
sim tuh kita msuk dlm brodbnd..hehhee..

kononnya online mnggu ni sbb diorang kte result posting kua mnggu ni..
tapi hampeh! kecewa jgak la..
tp takpe la..aku pcya rezeki tu ada..
cuma lambat n cepat je Allah tuh nk bg..
so doa n tawakal..

Abang?? mesti orang tertanya2 kan..tajuk entry aku ni..
heheee..
btw tuh abg kandung okay..
pagi ni dia ada temuduga..sbnrnya ujian kecergasan n fizikal..
abg aku dapat twaran untuk jadi Leftenan Maritim..
so sblum tuh dia kena la temuduga semua tuh..

hope 1st ujian ni dia lepas la..
tak silap aku ujian mata, ujian kcergasan (lari 2.4km, tekan tubi, n mcm2 lg la), ujian kawad..
mak aku la org yg paling susah hati..hope abg lepas la..

gOod Luck ye my big bRO.. :)
kitorang sntiasa doakan yg terbaik utk abg..
buat yg terbaik!! 


*mak sanggup baca Yaasin smbil pegang lampu suluh dlm bilik untuk abang..
sebabnya ni blackout kali ke 3 sejak smlam.. 


;) buat sehabis baik ye..



*satu2nya abang kandung yang aku ada.. :)




Berdoalah..



"Doa tidak mampu mengembalikan
mereka yang kita cintai..
tapi mampu memberi kebahagiaan
kepada mereka..
Doa tidak mampu mengulang waktu
tetapi mampu membuat 
kesempatan datang kembali..
Doa tidak selalu
memperbaiki hati yang hancur
tetapi doa mampu
mengubahnya menjadi
sumber kekuatan
dan penenang kalbu.."


#jangan pernah jemu untuk berdoa..Allah sentiasa mendengar..
believe that..

kita selalu mengeluh disaat kita mahukan sesuatu tetapi Allah selalu tidak menunaikannya..
tapi kita tidak sedar, sejauh mana kita tunaikan apa yg disuruh oleh Nya..
jangan hanya ingat Allah tika kita mahukan sesuatu..
tetapi letak lah Allah sentiasa di dalam hati kita..

InsyaAllah..dan sentiasalah berdoa..
tanpa jemu..
Allah akan makbulkan doa kita.. Aamiin.. 
tanpa kita sedar.. :)


*Muhasabah diri di pagi hari... 




Baby Hello Kitty