CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, February 28, 2013

Koleksi Soalan Temuduga SPP 2013 (Part 1)


Alhamdulillah..tiba2 terasa nk tulis entry tentang koleksi soalan2 temuduga ari tuh..
mungkin boleh dijadikan rujukan adik2 kita satu hari nanti..
sebagai persediaan.. 

:)



Shalini Kumar
1.apakah pendapat.. rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan?
2.pppm (11 elemen)
3.1m1s
4.kepentingan pj kepada murid
5.mbmmbi....usaha sekolah untuk mempekasakan bm di sekolah..

For individu
6.(PJ)pilih salah satu permainan(bola sepak,badminton)
7.kemahiran asas yang terkandung dalam permainan yang dipilih
8.adakah negara kita boleh jadi tuan rumah bagi bola sepak(pendapat)
9.siapakah jurulatih di m'sia.( tanya soalan mengenai permainan yang dipilih.cth persatuan2 dn sbg)
10.for PK- makanan seimbang dan mengenai buah-buahan...

Amirol Hafizi
1. prosedur buat surat nak jemput sultan @ menteri majlis di sekolah.
2. Kalau ada kes keracunan makanan nak buat ape?
3. Mengapa yuran pibg dipanggil sumbangan?
4. Jenis instrumen pemulihan.
5. Kalau murid lmh igtan cne,
6 .Mengapa perlu guru kaunseling sepenuh masa ?
7. Waktu persediaan gune untuk ape?
8. Pengalaman praktikal dpt apa?

Zafirah Zakaria

1-apa tajuk berita utama mlm td (isnin mlm selasa)
2-berapa kali mjlis raja2 bersidang..
3-berapa bil tpm dibwh pimpinan Tun Dr. M
4-bnci penduduk pda disember 2010
5-aspek keselamatan yg perlu disekolah
6-prosedur jemput Ketua Menteri Melaka hadiri msyurat PIBG
soalan pra:
7.kbkk- anda dg41.. gB dg32. GB bg arahan... semasa pnp anda kena bawak budak pi pertndgn netball.. tindakan anda??? arahan kedua... GB surh anda latih budak netball petang2... tndakan?

Arunia Ayunia
1.kenapa stesen KTM Tanjung Pagar ditutup?
2.Stesen kereta api yg pertama, dibina dari mana ke mana?
3.dlm byk sultan,sultan johor ada lesen bawak keretapi.. berapa kali sultan johor bawak
   keretapi?
4.berapa harga (RM) naik River Cruise kat melaka?
5.Berapa ramai pelancong datang melawat melaka dalam setahun..
6.nilai2 murni ada 16, cukupkah/memadaikah 16 nilai shj..(pppm)
7.situasi : suatu hari, ibu bapa murid pra datang ke sekolah mengadu anak dia, ada lebam
   di bahagian telinga. dia mengugut utk melaporkan kpd polis. apa tindakan anda?

Fatin Zulkipli
soalan yg ditanya..
1.apkah yg dimaksudkn dngn kelas kondusif?
2.ciri yg prlu ada pd guru utk mnjdikan kelas tersbut kondusif
3.maksud potensi diri
4.perbezaan murid pmulihan dngn mrid pend.khas
5.peranan kiosk multimedia dlm kelas
6.kriteria apa yg boleh dilihat yg membolehkan murid pmulihan kmbali smula ke kelas
   prdana.. (libatkan konstruk dlm linus)
7.cara utk mngelakkan murid pmulihn masuk ke klas pmulihan lambat dan utk elakkan murid
   merayau.. (tindakan guru :pngalaman prktikum)

RZ Ruzidan
1.5 teras pppm
2.sebut 11 anjakan pppm
3.bgaimana nk jd guru cemerlang
4.sebut 5 rukun negara
5.bgmana nk memartabatkan bahasa melayu (mbmmbi)
6.konsep 1 malaysia
7.apa yang anda faham dengan 1 murid 1 sukan
# penemuduga yang sorang lagi dia tanya berkaitan major kita je..

Devi Moorthy
1.pppm
2.integriti
3.segak
4.hari guru
5.kdn
6.aspirasi pelajar (bagaimana)
7.perlembagaan
8.sukan di negara kita (their ask abt football n sukan olimpik)

Syarifah Amirah
1.Visi Malaysia -jwpn dia Wawasan 2020
2.mbmmbi
3.1m 1s
4.Gagasan 1 Malaysia
5.Aspirasi negara (5 pppm)
6.Pendidikan seks dalam PKesihatan
7.LGBT (lesbian gay biseksual transgender)
8.Kemahiran dalam olahraga (fasa2) - dia tnye sorg2 kemahiran yg mahir, tp mira tibai
   kemahiran dlm permainan. HAHA.
9.Maksud olahraga- jwpn dia, mengolah jasmani(raga)
10.Kenapa PENDIDIKAN JASMANI penting utk negara?
11.Steroid - kenapa dilarang dlm sukan?

Muhammad Adi

Antara soalan y ditanya:
1.Apa beza pendidik dgn pengajar?
2.Cara tingkat kecermelangan sek.
3.Cara bawa murid ke pdg semasa sesi PJK
4.Cara tarik minat murid belajar PK
5.Apa itu "pendidikan berterusan"


Zafirah Mahadzir
1.nama timbalan YDP agong yang ke-3 (kriiiik kriiik.semua tak boleh jawab.hahaha)
2.majlis raja2 bersidang berapa kali setahun? (kriiik kriiik jugak)
3.golongan manakah yang paling banyak kena mental illness? (of course la cikgu. why? dari soklan ni
  dia akan derive ke soklan lain2 berdasarkan jawapan yg korang bagi)
4.how can you incorporate effective TnL in the classroom?
5.how do you do your reflection?
6.how do you evaluate your students' achievement?
7.berapa bilangan cikgu kat malaysia?
8.dalam setahun, berapa ramai cikgu yang bersara? (kena guna thinking skill sikit la soklan  
   macam ni.ikut logik)

Jejupingu
1.Perkenalkan diri masing2
2.Apa beza pendidik dan pengajar?
3.Kenapa dulu kementerian pendidikan tapi kini kementerian pelajaran?
4.Apa beza seni dan sains?
5.Boleh kamu petik apa yang dikatakan dalam Pelan Pembangunan Pendidikan?
6.Apa itu PBS?
7.Pada pendapat kamu, semua murid perlu diberi band 6 ka?
8.Apa pendapat kamu, kalau ada murid yang langsung tiada band? Guru tak buat penaksiran  
   ka?
9.Pada pendapat kamu, apa peranan panitia di sekolah? adakah diwujudkan kerana suka-
   suka saja?
10.Kalaulah kelas kamu mengajar itu, murid mendapat pencapaian yang teruk, adakah 
    soalan tu susah? Apa peranan panitia?
11.Apa yang kamu akan lakukan kalau murid kelas kamu tak dapat menjawab soalan ujian?
12.Berikan satu pendekatan semasa kamu mengajar.
13.Apa yang kamu faham tentang 'hands-on'. Berikan satu ayat untuk menerangkannya.
14.Bagaimana guru boleh meningkatkan profesionalismenya di sekolah?
15.Berapakah kapasiti penduduk Malaysia? Berapa nisbah lelaki dan perempuan? Berikan 
     alasan kamu kenapa?
16.Dimanakah kamu perlu merujuk untuk mengetahui kapisiti penduduk di Malaysia?




::: SAMBUNG DI ENTRY SETERUSNYA!! :::





2 comments:

  1. Ya Allah..susahnye soalan..tbe2 rase takot..haha

    ReplyDelete
  2. hehehee...mmg susah pun.. tp ikut pnemuduga jgak.. :)
    prepare awal ok la..hehe

    ReplyDelete

Baby Hello Kitty